Alle verschillende manieren om te sparen voor later

sparen

Het is altijd belangrijk om een deel van je geld te sparen. Dat doe je voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine, voor vakanties, voor je pensioen of voor je kinderen. Sparen is een belangrijk onderdeel van je financiƫle huishouding en mag dus niet ontbreken. Maar op welke manieren kun je eigenlijk geld sparen, en welke manier past het beste bij jou? Hier lees je over verschillende spaarvormen met verschillende richtlijnen.

Vrij sparen

Wanneer we het hebben over vrij sparen dan hebben we het eigenlijk over een spaarrekening waarvan je vrij kunt opnemen. Dat wil zeggen dat je altijd bij je spaargeld kan en dus ook geen boete betaalt als je tussentijds opneemt. Het heeft natuurlijk wel invloed op je rente want hoe meer je er vanaf haalt hoe kleiner het bedrag waar je rente over ontvangt. De vrij sparen rekening is handig voor onvoorziene uitgaven zoals die kapotte wasmachine. Je weet immers niet of en wanneer zoiets gebeurt. Vrij sparen levert daarom wel het minste op. De bank kan niet spelen met jouw geld en moet het in principe altijd beschikbaar hebben voor jou. Dat is een risico en dus ontvang je ook weinig rente.

sparen

Deposito spaarrekening

Een ander soort spaarrekening is het deposito. Deze rekeningen leveren doorgaans meer op. Deposito sparen betekent dat je het spaargeld voor een vooraf vastgestelde periode vastzet op een rekening tegen een vooraf bepaalde rente. Daarmee kun je dus meer rente vangen, gezien de rente vast blijft staan ook als deze voor andere spaarvormen zakt. De keerzijde ervan is dat je niet tussentijds aan je geld kunt komen zonder daarvoor hoge kosten te betalen. Opnemen van een depositorekening staat vaak een soort boete op omdat je immers tegen de afspraken in je geld eerder terug wil hebben van de bank.