Met deze tips wordt het kopen van je eerste huis een eitje!

Wil jij binnenkort je allereerste eigen huis kopen? Of ga je misschien wel voor de allereerste keer samenwonen? Grote kans dat je, je dan voor de allereerste keer begeeft op de huizenmarkt en ja… dat kan soms best een beetje spannend zijn. Een huis kopen is namelijk niet even iets wat je zomaar doet. Het is een langetermijn beslissing en dat moet natuurlijk wel meteen slagen. Je kunt niet een maand na aankoop met je bonnetje naar de makelaar stappen om je huis om te ruilen. Daarom is het goed dat je weet wat je wel moet doen en ook wat juist niet. In dit blog geven we je daarom een aantal hele belangrijke tips!

Ken je eigen woonwensen (en die van je partner)

Als het gaat om je wensen en behoefte wat betreft je eerste eigen huis mag je best een beetje specifiek zijn. Hoe beter je weet wat je wel wilt en ook vooral wat je niet wilt, hoe makkelijker de zoektocht naar een woning voor je wordt. Wil je bijvoorbeeld een voortuin en een achtertuin? Houdt je hier dan ook grotendeels aan vast. Neem niet genoeg met een huis dat qua basis niet voldoet aan jouw wensen en behoeften. Aan het interieur kan uiteraard nog geklust worden maar de basis van een huis is vaak lastig te veranderen en hier gaat een hoop tijd en geld in zitten. Begin daar dus gewoon niet aan. Blijf bij jezelf en je wensen. Laat ook niet iemand anders je zeggen wat je moet doen. Het is tenslotte een huis voor jou waar jij nog een lange tijd mee moet doen.

Bereken je maximale hypotheek

Naast je woonwensen is je budget uiteraard ook ontzettend belangrijk. We kunnen uiteraard wel een huis met een oprit en garage willen maar als ons budget dat niet toestaat wordt die zoektocht op zijn zachts gezegd een ‘mission impossible’. Zorg er daarom al tijdig voor dat je, je maximale hypotheek berekend of laat berekenen bij een hypotheekverstrekker. Dit is meestal een bank maar kan uiteraard ook een andere partij zijn. Hoeveel je kan lenen aan hypotheek hangt af van verschillende factoren. Er is echter wel een factor die hier het meeste invloed op heeft en dat is je maandelijkse bruto inkomen. Aan de hand van dit bedrag wordt namelijk gekeken of jij in staat bent op de hypotheek en bijkomende hypotheekrente terug te betalen. Hoe meer je verdiend, hoe hoger je maximale hypotheek zal uitvallen. In de hypotheek zit tevens de hypotheekrente verwerkt. Wat een hypotheek rente precies inhoudt kan je het beste lezen op Hypotheekrente.nl. Op deze website vind je daarnaast ook informatie over de actuele hypotheekrente en over welke periode het meest gunstig is voor jou.

Naar de makelaar

Eenmaal een huis gevonden? Dan breek er het meest spannende moment aan van het hele traject en dat is natuurlijk een bod doen. Dit kan uiteraard op eigen wijze maar de meeste mensen neemt toch een aankoopmakelaar onder de arm. Een makelaar kan je tenslotte precies vertellen over het hoe en wat en is tevens bemiddelaar tijdens de koop. Wordt je bod geaccepteerd en krijg je de financiering helemaal rond? Dan ben jij trotse eigenaar van je allereerste huis!