Lening voor verbouwing

Je hebt enkele jaren geleden een oudere woning gekocht en nu is het eindelijk tijd om deze onder handen te nemen en voor een verbouwing te gaan. Mensen die de stap al hebben gezet, weten dat een verbouwing je echter heel wat geld kan kosten. In de meeste gevallen ben je in staat om een deel van je spaargeld te betalen, maar ga je voor het andere deel een lening voor de verbouwing moeten afsluiten. Wie beslist om een lening voor de verbouwing af te sluiten, moet echter goed nadenken over de mogelijkheden om zo het voordeligst en meest interessant uit te komen.

Welke lening voor verbouwing kiezen?

Bij het kiezen van een lening voor verbouwing zullen 3 soorten leningen de revue passeren. Welke je kiest, is afhankelijk van hoe je wilt afbetalen en welke karakteristieken het beste in jouw financiële plaatje passen:

  • Lening voor verbouwing via hypotheek: Heb je een overwaarde op je woning dan is dit vaak de voordeligste optie. De rente van deze lening ligt immers lager dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Bovendien kan je van hypotheekrenteaftrek genieten.
  • Lening voor verbouwing via persoonlijke lening: De rente van een persoonlijke lening mag dan wel hoger liggen dan de rente van een hypotheek, toch is de rente ook bij deze leenvorm fiscaal aftrekbaar. Enige voorwaarden zijn dat je het geld voor je eigen woning gebruikt en dat je het geleende bedrag binnen maximaal 30 jaar terugbetaald.
  • Lening voor verbouwing via doorlopend krediet: Het doorlopend krediet als lening bij het verbouwen valt te overwegen als je niet precies op voorhand weet hoeveel de verbouwing gaat kosten. Elk keer dat je een bedrag aflost, mag je dit immers weer opnieuw lenen. Met een maximale limiet in het achterhoofd natuurlijk. Positief is dat je alleen rente betaalt op het bedrag dat je hebt geleend. Nadeel is wel dat de rente bij deze lening niet aftrekbaar is.